Språkstudier i thailändska

Jag måste säga att jag blev lite smått chockad över insikten att man inte kan studera thai på universitetsnivå i Sverige.

 

Vi kan läsa alla möjliga språk, som bl a swahili, men inte thai, som jag ändå tycker är lite vanligare än swahili. Nu menar jag ju inte att det är något fel på swahili, eller att man inte ska kunna läsa det på universitetsnivå, men varför inte thai undrar jag? Kursen jag gick på nu i våras på Folkuniversitetet var i och för sig inte ens full; vare sig i Varberg eller Kungsbacka fick man tillräckligt med anmälningar för att starta en grupp.

 

Kan det helt enkelt vara så att, trots den enorma hop av svenskar som åker dit varje år, är intresset inte tillräckligt stort?

 

Hur som helst är jag intresserad, och jag har lovat er att posta intressanta saker om thai och Thailand, så här kommer lite tips för er som vill lära er språket.

 

Det bästa tipset: Lär er – för guds skull – skriftspråket. Det är inte alls så svårt som det ser ut och det underlättar extremt när du t ex undrar vilket k som ska uttalas som g; när du ser thaibokstaven så vet du.

 

Förslag på websidor:

Thai Language – En jättebra sida, där du kan öva på alfabetet, söka efter ord på både engelska och thai, samt hitta fraser. Jag älskar fraser! De har även lagt upp lektioner, så det är bara att följa dem ifall man saknar disciplin och/eller struktur.

 

Thai for Lovers – En jättemysig sida för oss stackare som inte får träffa sin tiirak jämt och ständigt; många fraser att messa. Fraser alltså – IGEN! Underlättar om du kan läsa thai, men om du inte kan det funkar copy/paste. Simpelt.

 

Thai Language Text Book for Foreigner – En fantastiskt bra sida där du kan ladda ner lektioner i pdf-format, och även alfabetet och hur (i vilken ordning) bokstäverna ska skrivas. Tecken/bokstäver ska ju alltid skrivas i en viss ordning, precis som svenskan så börjar man inte skriva ett r t ex med bågen som går utåt från det lodräta strecket. Det finns en ordning för allt.

 

Thailand Cyber University – TCU – Här finns lite interaktivt lärande. Intressant och lite roligare än de vanliga lektionerna som spaltar upp glosor i en oändlighet.

 

Spoken Thai – Här finns hela lektioner; glosor, dialoger, tester – rubbet. Jag fick dock inte testet att funka. Vet inte om det beror på att JAG HAR EN MAC, eller om det bara var någon dålig primitiv programmering eller liknande. Det var ju i och för sig Java…

 

http://thai.hawaii.edu/thai101/ – Den här sidan visar bl a hur du kan skilja olika handstiler åt, vilket är väldigt hjälpfullt. Finns också lite interaktivt på gång här.

 

Langhub.com

 

Thai Language Wiki – Ja det finns väl i dagsläget en wiki om allt, så varför inte om thai. Helt ok sida.

 

Om du inte förstår ett språks skriftsystem så kan du heller aldrig förstå språket – på riktigt!

 

Det finns en hel uppsjö med sidor där du kan lära dig det talade språket och du får läsa thai skrivet med våra bokstäver. Jag rekommenderar, som sagt, inte att man lär sig språket på detta sätt, så därför tänker jag inte heller rekommendera någon av de sidorna. Det finns flera olika sätt att transkribera thai till våra bokstäver och lika många sidor som det finns på internet lika många är idéerna om hur orden ska skrivas. Otroligt jobbigt att förstå. Tycker jag. I japanskan är det lite annorlunda för de har en standard – det finns det inte när det gäller thai, så skippa hela transkriberingsköret – lär er rätt från början!

 

Japp, det här var några tips för er som vill lära er thailändska. Hoppas ni hittar något intressant som passar er.

 

โชคดี