Är slöjan ett medel för förtryck?

koranen vers 2:256

”tvång skall inte förekomma i trosfrågor”


Sällan har jag skådat så skilda läger kring en så till synes liten detalj. Många avskyr den, föraktar den, förstår den inte och lika många andra älskar den, högaktar den och ser den som ett välkommet skydd mot omvärlden.

 

Jag talar om bl.a  hijab och niqab – de muslimska slöjorna. Ja, kärt barn har många namn; burka, chador m.m. Det finns så många namn och olika varianter på detta klädesplagg och jag är absolut ingen expert i området. Jag kallar den här kort och gott för “slöja”, men jag syftar på samtliga av dessa plagg som så många muslimska kvinnor bär.

 

Jag vill börja med att påpeka att jag absolut inte påstår att jag har all information, och jag låtsas inte heller som om jag vet vad muslimska kvinnor runt om i världen vill. Min utgångspunkt är jag själv och jag ser på de olika svar jag hittar i min lekmansundersökning här på nätet med nyktra ögon och ett öppet sinne för att få svar på min fråga:

 

är slöjan ett medel för förtryck eller är den en frihet?

 

Jag hittade en del intressanta sidor och för er som vill läsa på lite mer, så finns här lite info om hijab och varifrån den kom, och här kan ni läsa i vilka länder den är förbjuden, samt var den är tillåten alternativt påtvingad.

 

BAD HIJAB!

 

Det finns även något som kallas för ”bad hijab” och den Teheranska klädpolisen i Iran jobbar övertid för att få stopp på det här. På sitt eget sätt tydligen. Bad hijab betyder helt enkelt att kvinnan i fråga har täckt sig dåligt på något sätt och kan för detta straffas, antingen med piskrapp eller fängelse.

 

Här har ni ytterligare lektyr om plagget som upprör hela världen.

 

Ni kan även läsa vad The REAL Tiffy! har att säga, bl a om hur hijab INTE är något islamskt utan en tradition som kommer från kulturer som är långt äldre.

 

För att sammanfatta för er som inte orkar läsa de långa romaner som jag länkat till, så tror en del människor att både hijab och niqab är traditioner från långt, långt tillbaka i tiden, dvs en tid långt innan profeten Muhammed levde och lade grunderna för den islamska religionen. Slöjorna är traditioner som, precis som t ex könsstympning på flickor, har upptagits i Islam, och nu i dagens samhälle felaktigt tros ha något som helst samband med religionen.

 

För mig är det ganska glasklart att slöjorna inte har något som helst att göra med Islam, utan en galen tolkning som många muslimer väljer. Om jag får vara så förmäten…

 

Hur kan man annars förklara varför inte samtliga muslimska kvinnor går iklädda dessa olika slöjor?

 

Den här personen skriver fantastiskt bra och plockar isär olika citat från båda sidor, så att man själv kan få en funderare.

 

Här finns 2 historier från kvinnor som i vuxen ålder själva valt att bära niqab, bl a väljer hon slöja för att ” people are judging me for who I am, rather than what I look like.” Och om det vore skäl nog att täcka sig så borde väl samtliga kvinnor i den ack så ytliga västvärlden hänga på sig en slöja direkt, utan att passera gå.

 

Det låter ju otroligt utopiskt – att få bli dömd för vem du är! 

 

Denna kvinna som väljer att bära hijab skulle jag vilja konfrontera lite så här opersonligt på nätet. Svar 3, 4, 5 & 6 tycker jag är speciellt intressanta. Hon säger att hon inte vill fresta sina muslimska ”bröder” genom att visa sig själv.

Ja, för männen är ju såna vildar som inte kan kontrollera sig själva, så bäst vi klär oss i särkar och skyler oss allihop.

 

Tillbaka till stenåldern! Klä dig utmanande och du förtjänar att bli våldtagen!

 

Hon vill dessutom inte göra livet surt för sina medsystrar för någons make kanske åtrår henne om han ser hennes hår och hennes figur.

 

Svar 1 – Allah commanded it – no he didn’t!

 

I dagens Iran är det enligt lag förbjudet att gå utan hijab. Oavsett religion. Alla kvinnor måste bära hijab. Punkt slut. Det är dessutom en makes uppgift/skyldighet att uppmuntra sin fru till att bära hijab. Uppmuntra och uppmuntra ända tills hon bär den. Och då av alldeles egen fri vilja. Detta kan ju tolkas lite hur som helst, eftersom man ibland gör saker för att någon tjatar hål i huvudet på en. För husfridens skull. Men det kan ju ses som valfritt eftersom det är man själv som slutligen tar på sig den.

Jag förstår allvarligt talat inte hur fria kvinnor i vissa länder kan välja att ta på sig slöja, när det i andra länder är tvång? Det är lag på att de måste ha det och männen i dessa länder förtrycker kvinnorna enormt. Och inte bara männen utan kvinnorna själva deltar i förtrycket.

Är det inte förtryck ifall man inte är välkommen in i en affär om man inte är iklädd full hijab, eller bad hijab? Från denna sidan hittade jag följande citat:

 

”It must not be thought, however, that the code for modest dress applies just to women. Religious men wear long sleeves, loose trousers, and refrain from tucking their shirt in, so that their lower half is covered.  It is not considered good manners, or attractive to reveal hairy arms or wear tight jeans. Those who do are not considered real men, or as men who can be taken seriously.

Thus, the code for hejab extends from a simple piece of cloth to a whole way of dress and behavior for both men and women. With its many shades of meaning, hejab in Iran is more than a religious obligation; rather, it has a cultural and political significance as well.”

 

Hur ser Islam på förtryck och allmänhetens generella åsikter om att de förtrycker sina kvinnor?

 

Läs här så får ni se att Islam som religion egentligen faktiskt krä­ver att kvin­nor ska behand­las med respekt, heder och rätt­visa.

 

Islam för­dö­mer för­tryck av alla slag.

 

Jag inser nu några timmar senare och med en gnutta mer insikt i frågan att det inte är Islam, som förtrycker de muslimska kvinnorna – det är inte en religionsfråga. Det är de människor som befinner sig på den nivå där de flesta av oss som lever idag befann oss för flera tusen år sedan, som förtrycker dem, de där som inte kan hållas ansvariga för något de gör eftersom det alltid är kvinnan som manar till förfall. Eller? För annars hade det väl inte behövt vara så här…

 

 

Då man ser fler och fler kvinnor i vårt svenska samhälle som bär allt från modernare slöjor till heltäckande burka är detta en fråga som engagerar mig. Jag tycker det är både moraliskt och etiskt fel att Sverige tillåter detta klädesplagg och jag tycker, som sagt, att det är rent rabiat att man anser att det har något med religion att göra, för i min hjärna handlar det här om rent och skärt förtryck. Punkt.