Pain pain pain

 

Jag hade beslutat mig för att INTE skriva om min smärta i den här bloggen. Med kronisk smärta blir det så mycket och jag vill inte lägga ned mer tid på att fokusera på min smärta än jag redan gör. Men i tisdags ändrade jag mig lite. Efter att ha drabbats av ett migränanfall. Mitt i min vinterkräksjuka. Ok. Jag tyckte lite synd om mig själv då.

 

Vad är migrän och varför får man det?

 

Det är så väldigt olika och det finns antagligen lika många anledningar/orsaker som det finns människor som har det.

Jag får migrän av en hel rad olika anledningar och här är några; ägglossning, menstruation, hastiga väderomslag, tryckande väder (såsom åska), matos/starka parfymer, socker, starkt solljus/starka lampor, yada yada. Det finns en drös till men jag ville bara ge exempel så att ni förstår vad som kan drabba en om man har migrän.

 

Hur känns migrän? Är det inte bara vanlig huvudvärk?

 

Nej, det är inte bara vanlig huvudvärk. Migränen är en ensidig plåga och för mig börjar den alltid på höger sida och där sitter den oftast i två dygn för att sedan gå över till vänstra halvan ett dygn innan den försvinner. Så snabbt räknat håller mina migränanfall oftast i sig i 3 dygn. Vidare mår man alltid illa samtidigt och är extremt känslig för alla lukter och allt ljus. Som en enorm bakfylla kan man säga… för att likna vid något de flesta känner till. Eller att konstant vara sjö/åksjuk!

 

Inga andra mediciner än de specifikt för migrän hjälper (för mig) och migränmediciner är inte roliga alls. Inte det minsta. Man blir helt totalknockad och fastän huvudvärken och illamåendet dämpas är man inte uppe på banan ändå. Jag får ofta väldiga biverkningar av min migränmedicin också, men ibland är det som att välja mellan migrän eller pest och pest vinner alltid.

 

Jag har sagt det förut och jag säger det igen, jag har hellre ont i nacken (och den smärtan är heller inte rolig) än migrän. Jag har hellre vilken annan smärta som helst än migrän, för migrän är det värsta som finns i mitt liv.

 

Hormoniell migrän – upptäcktes på 2000-talet!

 

För några år sedan läste jag en rolig liten liten notis i någon tidning, minns inte idag vilken det var, men de meddelade i alla fall att man nu minsann upptäckt ett samband mellan hormoner och migrän, dvs mellan menstruation och migrän.

 

Jag kände mig helt förvirrad. Var det överhuvudtaget något man inte visste tidigare?

 

Hade det varit ett svar man sökte hade jag kunnat talat om det för dem redan på slutet av 80-talet. Det har nämligen aldrig varit ett frågetecken för mig. Men så sker ju den mesta medicinska forskningen på vältränade unga män, så hur ska man då kunna veta något om kvinnlig migrän? Suck, trötta mig.

 

Nåväl, jag ville bara försöka att öka förståelsen lite mer för migrän. Det är inte bara vanlig huvudvärk och det hjälper inte alltid att ta en tablett.

One thought on “Pain pain pain

  1. Fredrik Öberg

    Krya på dig Netta och ha en trevlig helg! /Fredrik

Comments are closed.