Ok eller inte ok? Sexturismen i Thailand, pt 2

Jag skulle vilja spinna vidare på den här frågan om sex-turismen i det här landet. Mitt inlägg förra veckan fick en del uppmärksamhet, så det verkar som om det finns intresse. Jag vet att frågan irriterar många därhemma, särskilt kvinnor, men inte av orsaken som många män inbillar sig. De män som aktivt håller på med sån här skit tror nämligen att vi kvinnor i Sverige är avundsjuka för att de ”överger” oss och åker utomlands för att hitta ett yngre exemplar då de uppenbarligen upplever att vi svenska kvinnor är trista, gnälliga och bittra. Så är inte fallet. Vi, svenska kvinnor, retar oss på att ”våra” män av någon anledning verkar ha återvänt till ap-stadiet medan vi kvinnor utvecklas åt rätt håll. Det är också en fråga om moral, så det handlar inte om avundsjuka. Enligt min uppfattning då.

 

Vad tycker vi egentligen – är det ok eller är det inte ok? Är det upp till var och en eller är det en större fråga?

 

Jag har nu spenderat flertalet dagar med att läsa om det här ”fenomenet” på nätet. Jag måste säga att jag inte tycker om att googla detta – de olika kombinationerna jag har knappat in fick mig nästan att rysa av obehag och jag förväntade mig nästan att FBI-agenter skulle storma min bunge vilken sekund som helst.

 

Sökningen ”sex tourism thailand” ger över 25 miljoner träffar, och det är stort. Det finns åtskilliga sidor där man försöker rättfärdiga det här på ett eller annat sätt. Den vanligaste ”ursäkten” är att ”det inte är samma sak som hemma”. Enligt de här ursäkterna så ser inte thailändarna på hela konceptet på samma sätt som vi västerlänningar. En aspekt som jag tänkte djupdyka i vid annat tillfälle. En annan ursäkt är att ”det handlar inte bara om sex”. Ursäkterna är lika många som det finns människor, och lika vidriga.

 

Efter jag postat min egen lilla utläggning så hittade jag en intressant post här, som jag senare upptäckte var från 2009, men kommentarerna, oavsett gamla eller nya, är ju skrämmande. Jag tänkte ta upp ett par av kommentarerna här (och i kommande inlägg) och säga min åsikt. Den första – en KVINNA (åtminstone om man ska döma av personens namn) uttrycker sig så här:

”Okej, så det vore bättre för de här tjejerna om de inte ens hade Christer som kunde förse dem med ett ruckel att sova i? Är det bättre att vara hemlös, inte få någon mat och att ha 0 pengar än “lite” pengar som man har fått genom prostitution? Du kanske tycker att det är bättre att vara hemlös och dö än att prostituera dig, men thaitjejerna gör uppenbarligen ett annat val.

Vem är det som är rasist nu, som inte anser att de är kapabla att fatta egna beslut eftersom de bara är stackars, utsatta thailuder?”

Så Liv tycker att farangerna som köper sina thailändskor gör en bra gärning om jag ska tolka det här uttalandet rätt. Då kanske vi allihop skulle dra ner till Malmskillnadsgatan, Rosenlund och allt vad gatorna heter och göra dagens gärning – betala för ett ligg!

Det är klart att det förmodligen inte är bättre att vara hemlös och dö än att prostituera sig, men det är inte det som posten handlar om. Posten på Ansats anklagar inte de prostituerade för någonting, det är snarare deras köpare som är i blåsväder. De som köper dem – för att de finns där. Det här handlar om att som människa ta sitt ansvar när man är i något som helst överläge över någon annan.

 

Nomadic Matt har bott i Thailand, pratat med folk – lokalbefolkning och faranger – och han verkar ha ett hum om vad han pratar om. I den här posten försöker han argumentera att det inte är så svart och vitt som man tror. Han låter vettig. En del av vad han säger, men en del låter som rent skitsnack. Jag gillar inte hans jämförelse med att många stör sig på gammal gubbe/ung flicka kombinationen och undrar varför man inte stör sig på samma kombination när det kommer till Michael Douglas och Catherine Zeta-Jones till exempel. Svaret på det? Det är för att Douglas och Zeta-Jones är på en jämn nivå, de går in i förhållandet på lika villkor. Det är egentligen inte åldersskillnaden som är skon som klämmer i den här debatten, utan det är som jag beskrev ovan. Det spelar egentligen inte heller någon roll om flickorna utnyttjar situationen – situationen skulle aldrig ha uppkommit. I min utopi.

 

Det finns tyvärr även kvinnor som är funtade så här. Men de brukar oftast vända sig till unga, heta svarta män (med risk för att bli lynchad kanske jag här ska skriva västindiska eller afrikanska män). Under den tid jag tillbringat på Tobago fick jag med avsmak uppleva hur det ser ut åt andra hållet. Gamla, feta kvinnor som sitter med ena handen i skrevet på en ung, snygg rastafari. Det är inte heller ok. Just på Tobago köper man inte killar på det sättet som män köper kvinnor här i Thailand, men man försörjer dem istället. De bor hos dig, äter din mat, dricker dina drinkar, går/åker med dig överallt och blir bjuden på allt. Det är underförstått att du står för allt – det är liksom den dealen du gör med din toyboy, så det är egentligen bara en annan slags betalning. Kanske för att kvinnan inte riktigt känner sig som om hon köper kärleken då. Hon bjuder ju bara, är generös helt enkelt. Hur det är i Ghana vet jag inte, men kanske på samma sätt. Det är vidrigt att se, på precis samma sätt som situationen här i Thailand och av samma anledning. Och det är inte för att jag är orolig för dessa killars naivitet eller att de blir utnyttjade, för de är riktiga players och vet precis hur de ska spela sina kort. Precis som thaitjejerna misstänker jag. Men en situation där en rikare person utnyttjar en fattigare enbart för att den ena kan blir inte ok bara för att båda utnyttjar varandra.

 

Jag skulle vilja uppmana till en liten debatt här. Vad tycker ni där hemma som kanske inte direkt bryr er om den här sexturismen – är den ok eller är den inte ok? Är det samma sak att köpa en hora i Thailand på semestern, som det är att köpa en hemma i vardagen nere på Malmskillnadsgatan? Kan man rättfärdiga det här beteendet på något sätt? För mig finns det inga gråzoner i det här ämnet – det är vidrigt, det är inte ok att köpa bara för att man kan, och min filosofi har alltid varit och kommer alltid att vara – ”det jag gör på min semester kan jag även stå för hemma!”

 

Fortsättning följer, återkom gärna.

4 thoughts on “Ok eller inte ok? Sexturismen i Thailand, pt 2

 1. Emma

  Charnette, tycker det är väldigt bra att du tar det upp till diskussion, jag tycker det är fruktansvärt att det finns.
  Men som du skrev i ett annat inlägg så kan man inte dra alla över en kam, för det behöver inte vara så. Jag känner en familj som har adopterat barn från asien, som du vet så är det svårt att få adoptera så de är lite äldre. Nu när hans barn är i tonåren så känner han att han inte kan åka på semester ensam med dom, för hur ser det folk ut ögon. Å jag kan bara gå till mej själv så hade jag direkt om jag sett en äldre man med en yngre asiatisk tjej så hade min tanke usch. detta blev väldigt luddigt, men jag hoppas du förstår vad jag menar 😛

  • charnette Post author

   Jag förstår precis vad du menar, Emma. Man är väldigt snabb att döma ut folk. Till exempel såg jag en gång en thaitjej hemma som kom gående med en lång, ful, man. Trodde givetvis omedelbart att han hämtat hem henne. Döm av MIN förvåning när jag upptäckte att det var vår väninna som kom gående där. 😉 Dock så ser man ganska lätt, jag ska inte säga alltid, att det handlar om något annat än adoptivbarn. Det är något om auran av hela saken. Igår till exempel var vi på restaurang och där var en vit man och en ganska ung thai kille. DET var inte hans barn kan jag ju säga med en gång. Men som sagt, jag förstår din poäng och det är något vi måste jobba med hela tiden, att inte döma för lätt, men att inte acceptera vad som helst heller. 🙂

 2. helena olsson

  Jag tycker det är sorligt, hela sexindustrin, män, kvinnor rubbet. MEN! Ännu mer sorligt, vidirgt och fruktansvärt är sexköpen av barn! Här snackar vi helt vilse i pannkakan män som verkligen borde hängas ut i offentligeheten och efter det stympas både känslomässigt och fysiskt precis som sina offer. Här snackar vi verkligen hjälplösa, ickebestämande människor.
  Sorligt är oxå att vi skapar ett behov av att töja på gränser och vad som är tabu med hjälp av internet. Tillgång och efterfråga…Jag antar att det inte var det här ämnet du ville lyfta, men jag lovar att om du kikar med rätt glasögon är dessa män (som det oftast är) lika lätta att upptäcka som farangen…

  • charnette Post author

   Jag håller fullständigt med dig, Helena. Jag tycker heller inte att detta borde vara ett ämne som man behöver lyfta – det SKA vara lyft hela tiden, för som jag ser det är det ett växande problem. Att förgripa sig på barn är det vidrigaste brott man kan begå och då har man verkligen förverkat sin rätt som människa… Det är som du säger – internet hjälper verkligen till att töja gränserna, och det är här vi aktivt måste börja sätta ned foten. Den här sexindustrin i Thailand är väldigt enkel och väldigt anonym. Tycker vi att det är ok, och aldrig sätter stopp, så kan det fortsätta att utvecklas till något ännu vidrigare. Tack och lov har jag ännu inte sett dessa sexköpare, men Thailand har tydligen städat upp detta, så det sker bakom väldigt hemliga dörrar, men det är säkert som du säger – om man kikar med rätt glasögon ser man dem alldeles säkert. Jag är dock inte riktigt säker på om jag är redo för att se dem ännu…

Comments are closed.