21 december 2012

Det börjar närma sig slutet nu för oss människor, eller för världen. Åtminstone om man ska tro de som förespråkar världens undergång genom Maya kalendern. Då är dagen för slutet 21/12-2012.

Enligt Maya-folket själva så är detta datumet för ”slutet på världen som vi känner den”, inte alls världens undergång, så vad betyder det då? Ja, det finns ju en hel drös med förklaringar till det. Men jag ska försöka undersöka saken så att vi ser vad vi har att vänta om knappa två veckor. Hang on!

Att bara söka på datumet ger över en miljard träffar – helt otroligt. Ett väldigt populärt ämne tydligen. Jag valde att börja på Wikipedia, i vanlig ordning.

So here we go!

Maya-folket tillämpade en kalender som kallades ”Long Count” långt innan ”vi” upptäckte den nya världen.

 

Vad är ”Long Count”?

Den identifierar vilken dag det är genom att räkna från skapelsen (och då menar de skapelsen av människor), vilket enligt beräkningar skedde, enligt vår gregorianska kalender, 11 augusti 3114 BC.

 

Så vad har ”Long Count” kalendern med domedagen 21/12-2012 att göra?

Vi lever i den fjärde världen, enligt Popol Vuh, som är en bok som består av skapelsemyter. Popol Vuh beskriver alla de 3 tidigare skapelserna, som misslyckats. Den fjärde lyckades och människor kom in i bilden.

Den tidigare skapelsen (nr 3) slutade enligt Long Count med datumet 12.19.19.17.19, vilket är slutet på 13 b’ak’tun och början på 14 b’ak’tun (=13.0.0.0.0). Detta datum sammanfaller med 20/12-2012 – det datumet är alltså slutet på 13 b’ak’tun – och 21/12 är början på 14 b’ak’tun. 13 b’ak’tun motsvarar cirka 5125 år. Då en tidigare skapelse (den 3:e) slutade på detta datum, så har man räknat ut (antagit?) att vår skapelse nr 4 även då slutar här. För att påbörja en ny skapelse, vilket inte nödvändigtvis behöver betyda att världen går under, snarare att det går in i en annan fas, eller liknande.

 

Slutet på en b’ak’tun är en happening som tål att firas

Enligt forskare så ansåg Maya-folket att det var en riktigt big deal att äntligen komma till slutet på en b’ak’tun, men inte på det sätt som det har tolkats i var och varannan människas huvud, utan på ett bra sätt. Det är ingen domedag; världen kommer inte att gå under. Det har funnits perioder (cyklar) innan och det kommer att finnas perioder efter. Utan tvekan.

Enligt Wikipedia så har följande forskare uttalat sig enligt nedan:

1957: Maud Worcester Makemson (Maya forskare & astronom): ”the completion of a Great Period of 13 b’ak’tuns would have been of the utmost significance to the Maya”.

1966: Michael D. Coe (arkeolog, antropolog, epigrafiker och författare): ”there is a suggestion… that Armageddon would overtake the degenerate peoples of the world and all creation on the final day of the 13th [b’ak’tun]. Thus… our present universe [would] be annihilated [in December 2012] when the Great Cycle of the Long Count reaches completion.”

Under 90-talet apade många lärda forskare efter MDCs tolkning. Tyvärr. Dock har senare forskning tytt mer på att slutet på 13 b’ak’tun torde vara en anledning att fira ordentligt, istället för att frukta undergång. ”Det finns ingenting som tyder på att de förutsåg en plötslig eller stor förändring i 2012.” Enligt Mark Van Stone (Maya forskare) var tolkningen av en ”Great Cycle” som kom till ett slut inget annat än en modern tolkning. 1990 menade även två andra experter: Linda Schele (Maya epigrafiker och ikonografiker) och David Freidel (arkeolog, Maya forskare och författare) att Maya-folket inte ansåg att detta var slutet för människorna, eller slutet på vår värld.

Xultun

Den äldsta kalendern någonsin från Maya-folket har nyligen upphittats i Xultun, långt in i Guatemalas djungel. En kalender i form av en väggmålning. Det ska tydligen inte vara en nedräkning till världens undergång 2012, utan här förutspår eller beräknar de världen så långt bort som åtminstone 7000 år framåt. Enligt arkeologen David Stuart på plats så fortsätter Maya-kalendern i så många år så vi inte ens kan förstå siffrorna – miljoner, biljoner, triljoner, vad kommer efter? You get the picture? Det gällde tydligen bara att hitta alla delar av pusslet.

 

Men Nostradamus då? tänker ni nu. Han förutsåg ju också världens undergång 2012.

Hm ja och nej. Nostradamus har många profetior – men ingen har man lyckats läsa eller tolka INNAN sakerna har hänt. Som ni alla vet så är det ju alltid väldigt enkelt att efteråt, med facit i hand se alla tecken som fanns där. Ska en profetia verkligen vara så svårläst att man inte kan klura ut den innan de dåliga sakerna händer?

 

Istället för världens undergång börjar det pratas det mer och mer om en förändring i människors sinnen; att folk blir mer medvetna. Det är ju bra. Tycker i varje fall jag åtminstone. Folk borde bli mer medvetna. Med risk för att låta arrogant här, så blir väl världen en bra mycket bättre plats om alla är mer medvetna om sin själ och behandlar varandra på ett sätt som genererar positiv energi istället för negativ, att man inser vad som är viktigt och inte bara eftersträvar tom meningslös makt.

 

Så, mina kära, ni kan vara lugna, ni kommer att få uppleva ytterligare en jul i år, och förmodligen många fler.

Jorden kommer inte gå under, inte denna gången heller.

I alla fall inte om Maya folket får bestämma.