Är vit hud verkligen vackrare? pt 2

 

ART-airbrushed
Några av kändisarna som retuscheras vitare för att bli vackrare. Bilden kommer härifrån, där du även kan se före och efter bilder på 9 av de kvinnor som blir mest retuscherade i media!

  

I förrgår skrev jag ett långt inlägg om den vita hud hysterin som pågår i Asien och resten av världen, där de vanligtvis inte föds med ljus hud, eller åtminstone inte tillräckligt ljus för att vara vit.
  

Idag tänkte jag informera om att inte ens kändisarna, som normalt inte påverkas av något vi vanliga döda drabbas av, slipper undan detta. Många, förmodligen alla kändisar som inte föddes med vit hy (=som inte föddes in i den ariska rasen) retuscheras i media så att de ska se vitare ut, och därmed bli vackrare. För mig är det obegripligt varför de skulle vara vackrare för att de har vitare/ljusare hud… men det kanske verkar vettigt i en sådan rasistisk värld som vi lever i.
  

Här finns en bra artikel där ni kan se bilder på flera kändisar som retuscheras vitare, även män. Så Denzel Washington kanske är riktigt mycket svartare än vi tror. 😉 Kanske bäst att inte gilla hans filmer då…
  

För att nämna några namn (jag kan hålla på att rada upp dem hela veckan, men så långt inlägg hade jag inte tänkt att skriva, så det får bli några exempel bara):
    

BEYONCE KNOWLES:
  

joybloodyglamour

Här har Joy valt att göra Beyonce ljusare, medan Glamour valde att behålla hennes egen hudton – tror jag ialla fall, men vem vet – hon kanske är ännu mörkare… Bild lånad härifrån!

  

QUEEN LATIFAH:

602159_10151509785420865_1249432036_n

Queen Latifahs kampanj för Cover Girl. Bild lånad härifrån!

  

TYRA BANKS:
  

BD-SkinBleachingBild lånad härifrån!

  

GABRIELLE UNION:
  

art-gabrielle

Bild lånad härifrån!

  

RIHANNA:
  

rihanna

Rihanna IRL och i studio. Bilder lånade härifrån och härifrån!

  

HALLE BERRY:
  

halleberry

Halle Berrys omdebatterade omslag för Harper’s Bazaar, där de gjort hennes hudfärg flera nyanser ljusare. Bilder lånade härifrån och härifrån!

  

Att media gör ”färgade” kändisars hudton ljusare är idag så vanligt, så vi som aldrig ens sett dem tror att de verkligen ser ut så där. Vi reagerar inte ens på det här, precis som vi inte reagerar på alldeles för retuscherade kroppar i media heller. Vi tror att det är så verkligheten ser ut. Det är inte bara Photoshop som är boven heller i det här fallet med att bleka hudfärger, utan det handlar även om en sån enkel sak som ”rätt” ljussättning.
  

Men faktum kvarstår att det görs för att huden ska se vitare ut, för att det helt enkelt anses vackrare.
  

Beyonces L’oréal kampanj från 2008 blev mycket uppmärksammad och L’oréal fick mycket kritik för bilderna, särskilt bilden nedan, där Beyonce retuscherats till oigenkännlighet.
  

425_beyonce2_080708

Bild lånad härifrån!

  

Enligt L’oréal så hade man inte alls manipulerat Beyonces hudfärg och jag undrar i mitt stilla sinne om det finns någon som över huvud taget tror på deras försök till dementering? Jag gör det i alla fall inte.

  

Jag undrar också ifall den ordinarie retuscheraren var ledig dagen till ära, för vad har de gjort med hennes ansikte; hennes näsa? Hon ser ju ut som en kvinna från mellanöstern! Man ser ju inte ens att det är hon.
  

beyonce

  

Beyonce själv får ofta skit för att hon retuscheras så vit i media, men jag har svårt att tro att det är hon som drar i trådarna om hur hon ska retuscheras. Det är inte alltid så enkelt i mediavärlden och artisterna har inte så mycket makt som vi tror. Ovan ser ni bilder från hennes debutalbum “Dangerously in Love”, samt omslaget från det senaste albumet “4”. Endast några år emellan fotosessionerna, men så mycket har förändrats.
  

Ni vet ju att jag älskar att retuschera, och oftast gillar jag överretuscherade foton också, men den här grejen förstår jag inte riktigt, så min stora fråga som jag även ställde mig i förrgår är: VARFÖR?
  

Varför har vi ett så stort behov av att göra människor vitare? Varför kan vi inte uppskatta att alla ser olika ut och alla har olika hudtoner?