Songkran – vattenkrigens helgdag!

 

 

clear-water-1920x1200-1024x640

 

Under helgen som var firade Thailand Songkran, vilket fram till 1940 var Thailands riktiga nyår. Idag infaller deras nyår på samma dag som vår. Förr i tiden bestämde astrologer datum för Songkran, men idag är det ett bestämt, fast datum, och infaller varje år 13-15 april.

 

2013 eller 2556?

 

Det thailändska årtalet är inte riktigt samma som vi har, utan de har ett Buddhistiskt årtal till en Gregoriansk kalender. Det låter väl vettigt? För en thailändare är idag året 2556.

Nyårslöften, familjebesök och god mat – låter som ett vanligt hederligt svenskt nyår!

birdman_wai_2012_2555_buddhist_calendar_poster-r31dddb9b149b4578b25113c7888ecfec_1ek_8byvr_400 Under högtiden besöker man i vanlig ordning tempel, där man ber och donerar mat till munkarna. Man hälsar även på sin familj och umgås och har det mysigt. Många avlägger nyårslöften; Songkran erbjuder en ny början och en möjlighet att bli renad från de onda/dåliga gärningar man begått. Ordet “songkran” kommer från sanskrit och betyder helt enkelt “förändring”.

 

I många städer bär de omkring på viktiga stora Buddha statyer, runt om i staden, för att folk ska kunna hälla vatten på dem – bada dem, och på så sätt skölja bort det onda.

 

Nu är det krig!!! VATTENKRIG!!!

 

Songkran infaller under den hetaste perioden i Thailand och markerar början på den väldigt blöta regnperioden. Som tradition kastar, sprutar och häller man vatten på alla runt omkring sig för att fira in det nya året ren – både kroppsligt och själsligt.

 

Vattenpistoler och vattengevär är väldigt populära i Thailand under dessa dagar och det är fullt krig på gatorna. Högtiden lockar fram barnet i alla thailändare. Och turister. Du kan inte gå utanför dörren utan att bli dränkt.

 

Jag själv har upplevt ett par Songkran under mitt liv och mina resor till det leende landet, och jag hoppas att det inte är de sista, för jag gillar verkligen Songkran. Det är en rolig högtid och folk är glada. Påminner mig om karnevalen på Trinidad – oerhört magisk och glad stämning!

 

Liknande är ju också Holi-festivalen i Indien, som dock inte är lika kul, då man kastar färg på kreti och pleti! Pernilla och jag var rädda att få vår hyrmoppe nedkladdad av färg när vi var i Goa, men vi klarade oss. Eller ja, vi klarade moppen! Dock föredrar jag vatten! Lättare att tvätta bort! 😉

 

Tyvärr har jag dock inga foton från Songkran-firandet jag varit med om; var lite orolig att få min kamera dränkt så den fick inte följa med ut. 🙁 Dock avlägger jag nu ett heligt löfte: Songkran 2557/2014 kommer jag att publicera grymma bilder från denna underbart härliga och uppfriskande helg! Håll ut!

 

Om ni redan nu suktar efter bilder så kolla in Fokis blogg. Här finns en del, då hon är i Bangkok under årets Songkran.

 

Happy Songkran/สุขสันต์วันสงกรานต์