Jag trivs bättre här, där jag kan ha det lugnt och skönt; i min alldeles egna kontorshörna…

Som egen företagare och speciellt frilansare som jag är, så är det viktigt att ha en plats att arbeta ifrån; en plats som bara tillägnas arbete.

 

Ibland tröttnar jag på att alltid sitta och arbeta i sängen

 

När jag nu i vinter var nere i Thailand och startade upp mitt företag, saknade jag ganska ofta en alldeles egen hörna där jag kunde arbeta, så det kommer att bli det första jag inreder när jag får en permanent bostad där nere. En hörna för arbete. Eller ännu bättre ett helt rum för arbete.

 

Om jag fick inreda ett helt rum till kontor vad skulle jag inhandla för livsviktiga prylar då?

 

För det första måste man fråga sig vad det är som är viktigt, vad måste jag ha på mitt kontor. Det härliga med att vara egen företagare är ju att jag inte behöver be någon annan om lov, utan jag kan bestämma själv.

 

Som översättare och skribent måste jag givetvis ha en dator – det är nummer 1. I dagsläget har jag en laptop, som jag är nöjd med, och visserligen funderar jag även på en stationär, men med en laptop kan jag flytta runt i hemmet, vilket ger mer frihet. En laptop är dock inte heller helt bra ur ergonomisk synvinkel.

 

För mig är ergonomi extremt viktigt, då jag, som ni mina trogna läsare vet, har en whiplash-skada i nacken. Jag måste sitta ordentligt, för annars ligger jag sedan helt lam i sängen, och det tröttnar man fort på.

 

Ergonomi är inte bara viktigt för mig som är trasig.

 

Min skada för mig oundvikligen till nummer 2 på listan: skrivbord, och framför allt ergonomi vid skrivbordet, eller ergonomi på kontoret helt enkelt.

 

Ergonomi och kontorsinredning har inte alltid gått hand i hand, men under de senaste åren har det kommit fler och fler fiffiga lösningar och gemene man blir alltmer kunnig och framför allt intresserad av ergonomi på sin arbetsplats. Så även jag.

 

Jag saknar en egen lite hörna. 

 

Så jag frilansar som stillasittande ”kontorist” och på mitt andra arbete ombord på Nautica så sitter jag också; som kontorist (administratör), vilket tillsammans blir en himla massa stillasittande. På Nautica har jag så klart ett skrivbord och anledningen till att jag inte ivrat iväg för att köpa ett skrivbord till mitt företag beror på den enkla anledningen att en helt vanlig sittande ställning är väldigt belastande för mig och mina axlar samt nacke. Jag får ofta extremt ont på vänster sida och blir så stel att jag knappt kan röra mig. Därför har jag än så länge mest suttit med min dator i knät, arbetandes i sängen med en massa kuddar bakom mig. Vilket har lett till att jag faktiskt saknat ett kontor ändå.

 

Så i mitt framtida drömkontor ska jag givetvis ha ett skrivbord, även om jag inte alltid klarar att sitta vid det, och den bästa, bekvämaste stolen med det fetaste nackstödet som man kan köpa. En hög rygg och ett nackstöd är två måsten för min kontorsstol, jag måste kunna luta huvudet när jag arbetar, annars går det bara inte.

 

Varde ljus!

 

Jag tycker inte om att ha massa lampor och trams på mitt skrivbord. Det får gärna sitta en vettig lampa i taket, men det är viktigt att inget ljus från någonstans – och absolut inte ens solen – blänker i datorskärmen. Det är det värsta jag vet, det stör och jag får ont i huvudet, så allt ljus måste hållas borta från datorskärmen.

 

Då var de stora tingen avklarade! Nu till småprylarna…

 

Jag ska ha massor av roliga småsaker och viktiga tillbehör. När jag var liten lekte jag ofta kontor, så jag har jobbat fram en ordentlig förkärlek för alla små livsviktiga pinaler. Överstrykningspennor i roliga färger, gem, block i alla former – älskar naturligtvis allt slags skrivmaterial. Mitt ivriga datoranvändande har i och för sig fått mig att lugna ned mig på den fronten, men fortfarande är block en liten hemlig passion för mig. Nåja, inte så hemlig nu längre då.

 

MITT skrivbord!

 

Under 2011 när jag arbetade på JobCenter var jag helt salig av lycka. Jag hade ett alldeles eget skrivbord! Det bästa av allt var att det såg likadant ut på morgonen när jag kom till jobbet som det gjorde på kvällen när jag gick hem. Ombord på Nautica så sitter oftast någon annan vid mitt skrivbord när jag har rast, vilket gör att det alltid ser ut som ett sjöslag när jag återvänder. Jättekul!

 

Struktur och organisation – var sak har sin egen plats. För mig är ordet pedant en komplimang!

 

 

Förvaringsfack till papper och annat, som alla brukar ha ståendes på sina skrivbord vill jag också ha, så klart. Dock har jag inte lyckats hitta några riktigt fina ännu, så jag letar fortfarande ivrigt. Min förhoppning är att jag ska hitta några coola i Thailand.

 

Det finns några saker som jag absolut inte klarar mig utan, och det är vissa små hjälpmedel som gör vardagen och framför allt arbetslivet lite lättare.

 

Kom ihåg-lappar/listor/To Do-appar

Jag avskyr post it-lappar! Jag klarar inte av dem, de stör mitt pedantiska lynne helt enkelt.

 

Däremot älskar jag smarta kom-ihåg-lösningar, just för att mitt minne är som en guldfisks, men jag föredrar olika To do- eller Tasks-appar/datorprogram, och då känner jag mig duktig för att jag sparar lite papper, samt lugn i själen för att det stillar min pedantådra.

 

Sedan jag startade eget har jag provat ut åtskilliga To Do-appar till min iPhone & iPad, och det är verkligen något jag kan rekommendera, ifall ni inte använder det redan. Jag använder det även privat, inte bara till företaget.

 

Man känner sig verkligen produktiv när man får bocka av avklarade uppgifter på sina listor.

 

Kalendrar

Kalendrar av alla de slag gillar jag också. Även här föredrar jag de digitala versionerna, och jag skriver oftast dagbok på datorn numera, men jag gillar känslan av att skriva i fina anteckningsböcker, och det är alltid det första jag kollar på när jag kommer in i en bokhandel, som för övrigt hör till min typ av favoritaffär.

 

Arkiv

Förra veckan var jag på jakt efter ett arkiv till mitt företag. Det är ju väldigt viktigt att som företagare ha ordning på alla sina papper, och även som enskild liten firma så är det många papper att ha koll på. Jag tycker att arkiv är ett väldigt bra substitut för pärmar, som alltid är så tråkiga och tar så väldigt mycket plats. Även om man lyckas hitta fina pärmar så kommer man inte undan med att de tar upp alldeles för mycket plats.

 

Släng ut pärmarna och gör plats för arkivet!

 

Än så länge har jag inte handlat in något speciellt till mitt företag, men som ni ser så finns det en ”liten” önskelista, där även elektroniska lexikon och ordlistor ingår; helt enkelt oumbärliga hjälpmedel för en översättare.

 

Nu fick ni en liten bild av mitt drömkontor, mitt alldeles alldeles eget kontor där jag får vara mig själv och där det är jag som bestämmer. Då är jag nöjd.

 

Hur ser din perfekta arbetsmiljö ut? Dela gärna med er av era drömmar och tankar.

 

Trevlig midsommar!