Trafiken i Thailand är helt galen! De kör som idioter där nere!

DSCF3515En inte alltför ovanlig syn i Thailand…

 

Hur ofta hör man inte den kommentaren? Och det gäller oftast inte ens enbart Thailand utan det handlar lika mycket om Grekland, Cypern, Spanien eller vilket semesterparadis som helst.

 

Lokalbefolkningen kör som kompletta idioter utan respekt för vare sig regler eller människor.

 

Jag måste säga att det ligger en viss sanning i kommentaren, eller påståendet, men det är även väldigt subjektivt. Varför det är subjektivt?

 

Precis som med allting som sägs beror det på vem som säger det.

 

Thailand har vänstertrafik, vilket vi inte har i vårt land som ni vet. Vi har högertrafik. Vänstertrafik är egentligen inte konstigare än att bara byta sida på allting när man kör, inklusive trafikreglerna. Jag körde bil mycket när vi var på Nya Zeeland och det var inte alls svårare än vår högertrafik. Men Nya Zeeland är ju civiliserat!

 

På Tobago körde jag en del också, men de många smala vägarna där hörde inte till mina favoriter, så jag undvek att köra själv. Inte heller har jag kört mycket i Thailand, och när jag väl kört har det inte känts tryggt det minsta.

 

Jag är inte ett dugg rädd när jag åker moppe med Oh, för han kör riktigt bra. Oavsett full eller inte så kör han riktigt bra och han är uppmärksam på den vilda trafiken runt omkring honom.

 

När jag var på Koh PhaNgan hyrde jag moppe med en kompis och vi skulle köra runt ön. Jag lyckades ta mig från Haad Rin till ThongSala, och där i staden körde jag rakt in i en trottoarkant och lyckades kvadda fronten på moppen, eller snarare plasten, och mig själv. Blodet sprutade hej vilt. Dagarna efteråt såg jag de menande blickarna och någon konstaterade till och med högt och glatt att ”så går det när man kör full”.

 

MEN jag var inte full. Skulle aldrig få för mig att köra full heller, för jag är lite förnuftigare än så. Faktiskt. Jag vet att jag tappar kontrollen fullständigt när jag är full, så jag håller mig borta från saker som måste styras.

 

Att alla trodde att jag var full och bara ryckte likgiltigt på axlarna åt det, kändes dock lite olustigt.

 

Turister kör som idioter nere i Thailand (och förmodligen i alla semesterparadis). Många kör totalt aspackade, pga ländernas lite slappare lagar angående att köra alkoholpåverkade, eller kanske pga att man kan köpa sig fri från det mesta. Jag vet inte riktigt varför, men många turister som åker till Thailand lämnar hjärnan hemma när de åker dit.

 

Sedan går det bra att komma hem och vara duktig och skrika högt om hur illa thailändarna kör.

 

Visst, jag har åkt minivan och trott att jag sett min sista stund – totalt livrädd satt jag och stirrade ut genom framrutan på väg tillbaka från en visa run, när vi var i Bangkok. Chauffören manövrerade vant och skickligt fordonet mellan filerna och vägrenen, men trots hans skicklighet var jag livrädd eftersom han körde så fort och Bangkoks trafik är hm… ja det är många bilar ute samtidigt, som jag påpekat tidigare. Det är en stor stad.

 

Thailändarna är dock uppfödda i en trafik som denna, de flesta börjar köra moppe redan i lågstadieålder. Jag vet inte alls vad föräldrarna lär sina barn innan de hoppar upp på moppen, men i mitt huvud går de inte igenom alltför många trafikregler. Sedan vet man ju hur tonåringar vanligen beter sig (och detta för att jag själv varit en); de faller lätt för grupptryck, vill visa sig tuffa och vill ha adrenalinkickar. Dessa kombinationer bådar inte gott för säkerheten.

 

Oh har krockat många gånger i sina dagar, dock aldrig med mig bakom sig. När han jobbade som budbärare i Bangkok körde en taxi in i honom och det var en riktigt hemsk olycka, som han idag har stora feta ärr som minne efter.

 

Dock tycker jag att när jag varit på Koh Samui, eller Phuket eller andra turistställen, från vilka man hör historier om hur illa thailändarna kör, så har jag hittills oftast sett olyckor med faranger, dvs turister. De olyckor jag sett utmed vägarna mellan thailändare är väldigt lätträknade.

 

Nu menar jag ju givetvis inte att thailändare inte krockar, för det är självklart att de gör. Vad jag menar är att turisterna som kommer ned inte är så oskyldiga i den här ”leken” som de framhärdar att bara thailändarna utövar.

 

Thailändarna är som sagt uppväxta i en helt annan trafik än den vi svenskar är vana vid. Vi är vana vid strikta regler i trafiken och vi går helst inte mot röd gubbe. Nu är vi inte så noga med röda gubbar som japanerna, som verkligen inte tar ett steg ut i gatan när det är röd gubbe, oavsett om gatorna är totalt öde. MEN vi förlitar oss väldigt mycket på trafikregler, och vi blir arga när folk bryter mot dem. Väldigt arga.

 

När vi då kommer till Thailand och slänger vårt förnuft överbord, och hjärnan har vi ju redan lämnat hemma, så lite alkohol på det, och en massa festligt knark, och sen kastar vi oss bakom styret på moppen eller bakom ratten i bilen och brötar iväg. För det är ju faktiskt så thailändarna själva gör. Det är ju dessutom så härligt att köra utan hjälm – så fritt, och så underbart mysigt att köra utan skinnkläder – helst bara i små badbyxor – å så skönt.

 

Varför ska man vara nykter och skydda sig? Nonsens! Jag har ju semester…

 

Det är lätt att hyra moppe i Thailand också. Vanligtvis vill de inte se mer än ditt pass. Att hyra motorcykel? Nja, de vill ju helst se ditt körkort, men det är ju ett bilkörkort, så det bevisar ju inte att du kan köra motorcykel ändå. Vissa ställen börjar dock bli hårdare, men fortfarande kan jag klampa in och hyra en fet motorcykel om jag vill med mitt bilkörkort – utan problem. Att jag sedan inte kan hantera den är en helt annan femma. Många människor har ju ingen självinsikt och inser inte alls var deras gräns går, samtidigt som de gärna vill visa hur tuffa de är.

 

En kombination som bäddat för trubbel!

 

Enligt Wikipedia ligger Thailand inte ens i topp tio vad gäller trafikolyckor per invånare, utan ligger någonstans i mitten, där Eritrea ligger i topp och San Marino (där uppenbarligen ingen dör i trafikolyckor!) ligger i botten.

 

Så vad var tanken med hela det här inlägget? 

 

Om det inte fick er att tänka efter hur ni själva beter er när ni åker på semester, och ta ansvar över ert eget agerande, så tja, då fanns det väl ingen tanke eller mening alls…