Lite fler känsloutbrott, tack! Eller?

strokkurcollageStrokkur, Island.

 

Jag har emellanåt lite svårt för amerikaner; av de jag träffat på så blir det bara konstigt. Det är så många känslor, hela tiden, överallt. Så många superlativ…

 

Jag är en oerhört stel svensk och jag har svårt för de här offentliga känslosamma kaskaderna som kommer sprutande i tid och otid, mest otid då.

 

Jag känner mig ju obekväm!

 


Utsikt från Pärlan i Reykjavik. 

 

Under flygresan till Island var nog första gången i mitt liv som jag kände ett smått sting av avund inför deras utspel… deras ”amerikanisering”.

 

Jag satt hela resan och plöjde igenom en hel hög med roliga, informationsspäckade videos om Island. Jag var helt fascinerad och tittade faktiskt på videon om Reykjavik 2 gånger. 🙂

 

I videon intervjuade de en amerikan (bland andra), som hade varit och tittat på en glaciär. Han var helt lyrisk, strålade med hela ansiktet och det stack till i mig och jag undrade när jag senast strålade på det sättet.

 

När blev jag så blasé?

 

För inte så länge sedan skrev jag ett inlägg om Angkor Wat, som handlade om just detta, att bli blasé över all magi som finns i världen runt omkring en. Det enda man behöver göra är att öppna ögonen och se sig omkring.

 

Jag uppmanade folk att slå mig i huvudet om jag någonsin blev så blasé som tanten i blogginlägget.

 

Ett drygt halvår senare undrar jag… var det jag som var tanten i blogginlägget? När försvann mina känslor, när försvann min förundran över hur vacker världen är?

 


Utsikt över Reykjavik från Sigurjón Ólafsson Museum.

 

När blev det mesta grått och upphörde att vara sprudlande grönt och gult och rosa och rött?

 


 Reykjavik in snow IS grey, but oh so beautiful…

 

Under bussresan in till Reykjavik från flygplatsen i Keflavik var jag lipfärdig nästan hela tiden, för jag var så rörd över hur vackert där var.

 

Jag ville egentligen sprudla som en galen amerikan för att ge utlopp åt alla mina känslor som stormade inom mig, som grep tag i mig och gjorde mig alldeles pirrig i kroppen, ungefär som när man är nykär. Men huga, hur skulle det se ut om tanten i det orangea håret började skutta och skrika ut sitt vårskrik? Folk kunde ju missta mig för amerikan… 😉

 

Istället ryckte jag nästan på axlarna i en fejkad likgiltighet och log lite hämmat när de där hemma frågade om där var fint.

 

”Jodå, här är jättevackert!” lyckades jag klämma i med, ända från tårna, men inga sprudlande ”IT’S AMAZING!!!” eller ”IT’S SOOOOO GREAT!!!” (Tyvärr finns inga vettiga översättningar av dessa fraser till svenska… vi är lite för lama för det.)

 

Bara lite sådär lagom, det räcker väl.

 

Inte berättar väl jag om de långa promenaderna jag tog i staden som berörde mig så fruktansvärt mycket så jag nästan fällde tårar varje dag.

Inte berättar väl jag om när jag strövade runt utanför Blue Lagoon på min födelsedag och fotade det ödsliga landskapet som inte liknade något annat jag sett i mitt tidigare liv, och då har jag ju faktiskt sett en hel del (fast det finns så himla massa mer att se och förundras över!).

Inte berättar väl jag att det var min allra bästa födelsedag, för att jag fick fira den i ett underbart landskap i ett underbart land och allt var så grymt fantastiskt underbart.

Inte berättar väl jag om hur jvla AMAZING Island faktiskt var, för det finns liksom inte ord för det.

 

Eller vänta nu! Är det inte precis det jag gör nu… lite mer american style då! 😉

 


Min favoritplats i Reykjavik – Hallgrímskirkja.