Thingvellir National Park

 

 

Sedan 1928 är Thingvellir en nationalpark, en av Islands tre nationalparker. Området kommer enligt lag alltid att tillhöra det isländska folket.

 

Parken har en väldigt vacker och speciell miljö, den ligger t ex på gränsen mellan de nordamerikanska och eurasiska kontinentalplattorna. Området faller ofta offer för många jordbävningar, och platsen lever i allra högsta grad sitt eget liv. Almannagjá (Tingmännens ravin) är en ravin på området, som än idag utvidgar sig ca 5 mm varje år!

 

 

När jag besökte parken, som ingår i “Golden Circle” tillsammans med Geysir och Gullfoss, så fick jag inte uppleva några jordbävningar, och inte heller fick jag se hur ravinen växte framför mina ögon, men dock fick jag med alldeles egna ögon se en alldeles magiskt underbart vacker natur. Jag var nästan helt lamslagen av all skönhet runt omkring mig, om än jag var väldigt störd av den kanadensiska tanten i lila klimakteriehår som babblade som om hon fick betalt per ord. Att hon gillade mitt orangea hår tog jag nästan som en förolämpning…

 

Är orange det nya lila för klimakterietanterna runt omkring i världen?

 


 

Dagen till ära var det väldigt dimmigt ute, och det mesta var grått. För min del gjorde det inte så mycket, jag var tillräckligt salig ändå. Himlen var otroligt dramatisk och jag lyckades få några magiska foton ändå.

 

 

 

Back in the days – ett viktigt område…

 

Parken är inte bara magisk, rent visuellt, utan det är även en stor historisk plats, och väldigt betydelsefull för islänningarna. Redan 930 upprättades Alltinget i området. Då det fortfarande idag är aktivt räknas det som världens äldsta existerande parlament. Bortsett från en kort period under 1800-talet så har det varit aktivt sedan dag 1.

 


 

2004 klassades Thingvellir som ett UNESCO världsarv. Island har idag 2 st världsarv, och det andra är Surtsey, en vulkanö.

 

Idag är Thingvellir en av de största turistattraktionerna landet har, och parken är fortfarande gratis, och kommer förmodligen alltid att vara. Islänningarna avskyr nämligen att betala för saker som naturen har givit dem gratis. Ytterligare en positiv sak med Island.

 

För er som har inplanerat en resa till Island, så glöm absolut inte att besöka Thingvellir! Jag har redan lagt till det på min nästa resa till landet, och min nästa…

 


Lite rolig svensk trivia: Thingvellir är platsen där stora delar av den svenska klassikern “Bröderna Lejonhjärta” spelades in.