Blue Lagoon

Man fyller ju bara 40 år en gång. Åtminstone i detta livet, i detta nu. 😉 Så jag beslutade mig för att skämma bort mig rejält. Skulle spendera dagen på Blue Lagoon, en av Islands stora turistattraktioner. Nummer 1 faktiskt, om man ska lita på deras egen hemsida.

 

Blue Lagoon ligger i Grindavik, mittemellan den internationella flygplatsen i Keflavik och huvudstaden Reykjavik. Det är väldigt populärt att stanna till här innan man tar flyget tillbaka hem. Det finns även en smidig bagageinlämning, så att du inte behöver återvända till hotellet för att hämta ditt bagage, utan kan åka direkt till flygplatsen.

 

 

Vad är då Blue Lagoon? Är inte det en film från 80-talet?

 

Jo, det är en film från 80-talet, en av min barndoms favoritfilmer till och med. Inspelad på en av öarna i Fiji, dit jag faktiskt kom i vuxen ålder. Inte just till den ön då, eftersom den ägdes (ägs?) av en tysk homofob som inte släppte in vem som helst, men till grannön, så jag kunde skåda på håll hur vackert det var. Minst lika vackert på grannön dock.

 

Men Blue Lagoon på Island är något helt annat, men här får ni en short story här av mig.

 

Short & Simple

 

1976 bildades Blue Lagoon, helt av en olyckshändelse kan man säga, när de höll på med den geotermiska energianläggningen Svartsengi. Folk började då att bada här och man upptäckte vilka positiva effekter det hade på huden. Psoriasisdrabbade märkte till exempel att deras problem blev otroligt mycket bättre.

 

1987 öppnade det första offentliga badet och sedan har det bara rullat på. Blue Lagoon är väldigt innovativa vad gäller att ta till vara på naturens egna ingredienser i sina produkter och idag finns även en stor spa-avdelning på badanläggningen. Butiker som säljer Blue Lagoon-produkter har också ploppat upp lite här och där i landet.

 

En liten del av spa-avdelningen

Vattnet är rikt på svaveldioxid och kisel och luktar lite sunk (unket), men det sägs ha magiska krafter och huden kändes verkligen mjuk och len efteråt. Leran på bottnen är tydligen bra som ansiktsmask; jag fick välja en sådan eller en mask av lava som gåva i mitt Exclusive Lounge-paket, men jag valde att avstå – panikångesten från förra året i färskt minne. Den turkosa färgen på vattnet är helt naturlig och kommer av de mer än 200 olika mikroorganismerna som lever i vattnet. Du är alltså aldrig ensam…

 

När man går omkring i vattnet känner man att det har olika temperatur på olika platser, vissa områden är till och med avstängda pga att vattnet är för hett. Det finns en beskrivning på Wikipedia hur vattnet pumpas upp från ett djup av 2 km, om ni är intresserade av en mer teknisk beskrivning.

 

Min upplevelse på Blue Lagoon

 

Då det var min 40-årsdag så hade jag bokat ett Exlusive Lounge-paket, vilket innebar att jag fick ett alldeles eget omklädningsrum, och givetvis då en alldeles egen dusch och lite småprylar. Morgonrock, tofflor, handduk. Vanligtvis måste man hyra dessa, om man inte har med egna och det kostar givetvis också en slant. Att duscha och trängas tillsammans med ett gäng burdusa turister tilltalade inte eremiten inom mig, så det här alternativet var förträffligt. Dessutom blev det inte så mycket dyrare än om jag hade valt ekonomipaketet, och hyrt alla grejer jag nu fick på köpet. Och vad skulle jag inte betala för att få vara lite ensam!?

 

Vid ankomst var det väldigt rörigt och jag förstod inte riktigt vilken kö jag skulle ställa mig i. Jag var framme och frågade, men han missförstod mig och trodde att jag skulle köpa en exclusive lounge och pekade på den långa kön. När jag stått där och våndats en stund insåg jag att det ju förmodligen inte var rimligt att jag skulle stå i sån här lång kö när jag redan bokat. Vad var det då för mening med att boka exklusivt? Jag knödde mig fram igen och frågade någon ny och specificerade att jag redan bokat. Då blev jag hänvisad till någon annan som bad mig sitta ned och vänta på min personliga betjänt Brandon.

 

Jag fick vänta i ca 5 minuter och sedan kom Brandon och hämtade mig och guidade mig genom alla detaljer, loungen och till mitt omklädningsrum. 3 timmar var omklädningsrummet mitt och jag fick ett armband så att jag kunde öppna dörren in dit, samt dörren in/ut till det offentliga badet. Armbandet gällde också som “betalning” ifall jag ville köpa någon dryck eller drink i baren där ute.

 

dressingroom2Jag i omklädningsrummet.

 

Färdigduschad och klar styrde jag kosan ut mot min lilla Exclusive Lounge. Här finns färsk frukt, choklad, vatten i massor, kaffe och te (vilket givetvis inte tilltalade mig, men väldigt trevligt för de som dricker kaffe och te, vilket ändå är ganska många i vår värld). Jag fick även önska mig en dryck från baren, som min personliga betjänt Brandon hämtade. Jag önskade mig så klart något nyttigt och gott som en Smoothie.

 

exclloungeExclusive Lounge. 

blue-lagoon-exlusive

 

När jag kom ut i den offentliga delen av Blue Lagoon insåg jag att jag fattat helt rätt beslut att välja Exclusive Lounge-paketet. Alldeles för mycket folk för min smak som plaskade runt och delade varandras närhet. Som tur är är Blue Lagoon väldigt stort, så det finns plats för väldigt mycket folk. Ibland blev det dock lite trångt, många tonåringar och så där, men då var det bara att hitta en annan plats, som var lite mer öde. Och det var inte svårt.

 

Jag badade och njöt i fulla drag. Det är en helt obeskrivlig känsla att bada i så varmt och skönt vatten, när det samtidigt är så kallt och isigt ovanpå vattenytan. En jättehärlig blandning. Jag tror inte att jag skulle uppskatta känslan lika mycket om det var sol och 30 grader varmt ute.

 

 

 

Jag pausade en stund och satt i loungen och drack min Smoothie, samt åt lite choklad och frukt. Så lyxigt.

 

lyx

 

I mitt Exclusive-paket ingick även lunch på Lava Restaurant – en helt otrolig lunch dessutom (se ovan). Fantastiskt god. Man fick lov att gå till restaurangen i sin morgonrock – under lunchtid – men jag valde att klä på mig innan jag gick dit. Det känns lite white-trashigt att springa omkring i morgonrock, och det vill man ju inte va.

 

Jag kände en liten sorg när jag lämnade mitt omklädningsrum. Det var helt klart en upplevelse värd min födelsedag, och helt klart en upplevelse jag tänker återuppleva under mitt nästa besök till Island också.

 

Vad ska man göra/Vad ska man inte göra?

  • Man måste duscha och tvätta sig noggrant innan man hoppar i vattnet. Det betyder att du måste duscha och tvätta dig utan badkläder på – alltså naken.
  • Man ska inte doppa huvudet i vattnet, för det förstör ditt hår, gör det oerhört trassligt och risigt. Man blir uppmuntrad att slänga i en massa balsam i håret och att ha huvudet ovanför vattenytan hela tiden.
  • Man ska testa en ansiktsmask, så klart. De är gratis, och allt gratis är ju gott, eller hur? Det ska även vara super för din hud, så passa på.
  • NJUT, NJUT, NJUT!

 

 

Har ni varit på Blue Lagoon? Dela gärna med i er kommentarer om era egna erfarenheter från denna magiska plats.