Side sights

Ja ni som känner mig vet att jag inte är charterresenären i ett nötskal, men ja, jag var ute efter en billig resa och valde ett resmål med mycket kultur – enligt vad jag kunde förstå när jag satt hemma och googlade.

 

Side har en enormt rik kultur och är fullt med ruiner som jag bara älskar och det är ett rent paradis ur den synvinkeln. Grekerna har lämnat kvar massvis av mys till mig.

 

20160614-IMG_5263-copy

Apollo-templet i all sin prakt och jag tvivlar starkt på att det var ens i närheten lika mäktigt under sin stortid… Fullständigt magisk plats där jag tillbringade mycket tid till att bara vara.

20160614-IMG_5280WEB

 

Stadens namn i sin  ursprungliga grekiska form betyder Granatäpple, en av mina favoritfrukter faktiskt, men jag har inte haft turen att springa in i några ännu, förutom det trädet som finns vid mitt hotell. Men ingen färskpressad granatäpplejuice, som är så gott! Nej, nu är det tydligen bara säsong för apelsin!

 

 

Både greker och romare har slagit sig ned här och byggt fantastiska monument och de som finns kvar idag om än ruiner byggdes så tidigt som på 100-talet, dvs de är 2000 år gamla! Häftigt när man tänker efter. Att strosa runt här i ruinerna av något som är så gammalt… det är svårt att ta in och man känner sig både liten och mäktig samtidigt. En tämligen obeskrivlig känsla.

 

20160614-IMG_5296WEBPorten in till den gamla staden och hamnen, som idag är fylld av turistaffärer och krimskrams i varje hörn, samt restauranger som erbjuder internationell mat och få turkiska rätter.

 

Staden som finns idag grundades av turkiska muslimer som flytt Kreta och de döpte den till Selimiye, och nu är det en populär turistort. Full med svenskar, tyskar och allehanda charterresenärer från Europa. På gott och ont…

 

Jag gillar definitivt Side. Det enda som stör mig lite grann är att det är svårt att hitta något autentiskt här, och det är lite synd. Men jag ska ge mig av på en promenad och försöka hitta något område där turismen inte slagit ned sina stora klumpiga fötter ännu. Vi får se hur jag lyckas… 🙂