Djurpresentation: Cilla – servalen

Det första djuret på Chipangali, som jag vill presentera är Cilla, en serval hane, som fick en alldeles speciell plats i mitt hjärta.

 

Cilla chillar i sin bur…

 

Vem är Cilla?

 

Cilla kom till Chipangali för ungefär 1 år sedan och hade då brutit alla fyra benen. Varför vet man ju inte riktigt, men tyvärr kommer hans framtid nog att förbli i fångenskap. En serval är väldigt beroende av sina långa ben för jakt och överlevnad, och är då benen opålitliga och bräckliga, så kommer inte katten klara sig så bra.

 

Det är oklart hur gammal han är, men han är ung, så mycket vet man. I början lät han tydligen människor klappa honom och gosa med honom, men efter ett veterinärbesök blev han skygg och drog sig undan, fräste åt det mesta och de flesta.

 

När jag anlände var han väldigt skygg och fräste mest hela tiden.

 

Jag såg honom genast som ett projekt, så klart, och lovade att jag skulle få honom att först och främst bli min vän, men även allas vän. Få honom mer bekväm och inse att vi inte ville honom något ont.

 

Mitt löfte till mig själv hann jag tyvärr inte uppfylla.

 

Varje dag försökte jag vara den som först skrev upp sig på listan, så jag fick chansen att rengöra hans bur och byta hans vatten på morgonen och sedan mata honom med diverse kött på kvällen. För hans skull tog jag dött, ofta stinkande kött i mina händer – skar upp det vid behov till och med!

 

Jag tillbringade även en hel del tid sittandes inne i hans bur och pratade om väder och vind, allt eller inget.

 

Han var väl så där intresserad av mina världsliga synpunkter.

 

 

Cilla blev bekväm med att ha mig hängandes i hans domän, men han var ändå långt ifrån den gosiga servalhanen Prince, som också finns på Chipangali. Han gillar verkligen att bli både klappad och gosad med. Om han tycker om dig kissar han på dig!

 

Om Prince verkligen gillade dig så kunde du räkna med att bli föremål för lite sprätt, dvs bli inräknad i hans revir!

 

Dagen jag sa adjö till Cilla kom han väldigt nära och stod bara några centimeter från mig, fast i trygghet, på sin sida av stängslet, förstås – det var det närmsta han kommit någonsin, och hade jag bara haft mer tid så hade jag lyckats med mitt löfte – jag bara vet det!

Until we meet again…

 

Vad är en serval?

En serval, felis serval, är ett mellanstort afrikanskt kattdjur. De har väldigt långa, höga ben, och ser ganska smala ut och de väger aldrig över 20 kg (maxvikt 18 kg). De blir ca 1,5 meter långa. De har väldigt stora öron, vilket jag personligen tycker är väldigt sött på det lilla huvudet.

 

De är gulaktiga i pälsen med svarta fläckar, inte helt olikt en leopard, men ändå olik. Same same but different…

 

De är väldigt nyfikna och lekfulla, precis som en vanlig katt, men snäppet intelligentare, om man ska tro på sådana uttalanden. Låt er dock inte luras av deras söta uppsyn – de är vilda djur. Det finns tyvärr många som har servalen som husdjur och det är inte ok, imo, om än till och med jag känner mig frestad av att varje dag få gosa med en serval, så mjuka och mysiga som de är.

 

Var och hur lever de?

Servalen kräver mycket vatten, så i vilt tillstånd lever de inte i ökenlandskap, utan man hittar dem oftast i gräsmarker, träsk och andra områden där det finns gott om vatten, föda och gömställen. De äter allehanda smådjur, som vilken katt som helst egentligen, men är särskilt skickliga på att fånga smådjuren tack vare sina väldigt böjda klor.

De är väldigt anpassningsbara och inte nödvändigtvis enbart aktiva på natten; det beror väldigt mycket på omgivningarna och omständigheterna.

De är, precis som de flesta andra katter, enstöringar och lever ensamma under större delen av sina liv. Om man ser flera servaler tillsammans i det vilda, beror det oftast på att det är en mamma med sina nästan fullvuxna ungar, eller så är det parningstid.

I det vilda kan en serval leva upp till 10 år och i fångenskap kan de bli så gamla som 20.

 

Något att tänka på är att servalen i det vilda inte har en enda naturlig fiende… förutom människan!

 

Savannahkatten

Genom att korsa en serval med en tamkatt har man fått fram en ny ras som heter Savannahkatt, som är ganska lik en serval, men är mindre och inte fullt så vild. Den är tillåten som husdjur och i Sverige tillåts den från generation 4.